“Jammer dat we het er nog steeds over hebben”
Dit was de kop in het Algemeen Dagblad van 1 juli, boven een artikel over de problemen binnen scholen om alle klaslokalen aan genoeg frisse lucht te helpen. Met het najaar—en een opleving van Corona—in aantocht, maakt de overheid aanstalten om echt op álle scholen de ventilatie op orde te hebben.
Het leefklimaat in scholen is tenslotte belangrijk voor onze kinderen. Met corona in het achterhoofd stelt de overheid nieuwe en strengere eisen aan CO2-niveaus en ventilatie. Simpelweg alle ramen openzetten kan niet, omdat energiekosten en ook duurzaamheid (aan te tonen via objectieve meetgegevens) steeds belangrijker wordt.
Niet alle scholen krijgen hun ventilatie op orde. Oplossingen als een compleet nieuw ventilatiesysteem zijn duur, en de overheid betaalt niet álles. Bovendien hebben installateurs nauwelijks tot geen tijd. De inzet van losse CO2-meters in elke klas blijkt ook een minder effectieve oplossing, omdat het managen hiervan inefficiënt is.
Met in-beheer maakt u een vliegende start, niet alleen met het beheer van het leefklimaat op school, maar u neemt ook de eerste stappen naar slimmer, efficiënter en duurzamer management van uw vastgoed.
“De frisse school”
De in-beheer leefklimaat-app maakt een school mogelijk met frisse lucht, zonder frisse lokalen.
De waarde van ons systeem zit hem in de opzet: in plaats van losse CO2-meters in alle lokalen, plakken wij multisensoren op de muren. Deze sensoren meten:
- Temperatuur
- CO2
- Beweging
- Luchtvochtigheid
- Lichtintensiteit

De meetgegevens van deze sensoren worden niet alleen gebruikt voor directe CO2-waarschuwingen aan docenten, maar ook opgeslagen in een database. Met de opgeslagen gegevens kunt u:
- Inzicht krijgen in het klimaat op de hele school
- Veranderingen in de tijd plotten
- Rapportages aan de overheid (vergunningen, etc.) maken in één klik
- Heel gerichte beslissingen nemen over innovaties op gebied van duurzaamheid
- En nog veel meer!
En wat zo mooi is: dit systeem kost een fractie van de prijs van nieuwe installaties, gebouwbeheerssystemen of additionele personele ondersteuning. Ook zijn er op onze oplossingen diverse subsidies van toepassing.
Hoe werkt het?
- Op basis van de inrichting van uw pand plaatsen wij sensoren in lokalen en naar wens ook in overige (vergader)ruimten. Dit is een kwestie van de plaats goed bepalen en dan simpelweg op de muur plakken. Geen kabels, geen stroomdraden.
- De meetgegevens worden draadloos naar een centrale database gestuurd.
- Hier worden de gegevens gelogd en gevalideerd.
- Daarna worden de gegevens direct teruggestuurd, naar bijvoorbeeld de mobiele telefoon van de docent (tbv CO2-waarschuwingen) en/of naar een PC van de gebouwbeheerder.
- De data worden prachtig gevisualiseerd op 2D-plattegronden of en 3D-model van de school. Hierdoor ontstaat helder overzicht van het leefklimaat per lokaal/ruimte waar een sensor is opgehangen. Middels kleuren (groen is goed, geel/oranje is actie ondernemen en rood is ontruimen!) wordt direct duidelijk op welke plaatsen er een verandering plaatsvindt en welke actie moet worden ondernomen. Daarnaast kunt u altijd rapporteren / aantonen dat u compliant bent aan wet- en regelgeving.
De 7 voordelen van in-beheer
- in-beheer kost een fractie van een nieuw ventilatiesysteem of gebouwbeheerssysteem—en er zijn verschillende overheidssubsidies beschikbaar voor deze oplossing
- wanneer in-beheer goed is geïmplementeerd levert dit een besparing van circa 10 procent op facilitaire (onderhouds-)kosten
- u heeft één systeem dat alle huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van klimaat- en gebouwbeheer aan kan
- in-beheer is gemakkelijk schaalbaar, zowel in grootte (de hoeveelheid sensoren) als in mogelijkheden (nieuwe parameters, andere visualisaties, koppelingen aan partner-applicaties). U kunt dus klein beginnen en doorgroeien naar een uitgebalanceerd, smart gebouw
- de in-beheer systeemcomponenten werken draadloos op hun eigen netwerk: geen beveiligingsrisico’s voor uw IT-netwerk
- installatie is simpel: er hoeft geen kabel te worden getrokken en een paar stopcontacten zijn voldoende
- meetwaarden worden veilig opgeslagen en gevalideerd voor compliance- en andere rapportages