Digital Twins

Een ‘digitale tweeling’ van uw vastgoed

Van steeds meer zaken worden digital twins gemaakt: digitale equivalenten van het fysieke object. Zo ook van gebouwen, en zeker van smart buildings, waarbij alle gegevens van het fysieke gebouw ook bestaan in het digitale model. Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor aansturing en bijsturing van gebruik en verbruik, en worden geanalyseerd ten behoeve van managementrapportages, vergunningaanvragen, en preventief (eigenlijk voorspellend) onderhoud.

in-beheer maakt van uw gebouw een digital twin, met als basis een 3D-model van uw vastgoed. Door slimme sensoren te installeren in het fysieke gebouw, ontstaat een datastroom die kan worden gebruikt voor bovenstaande onderwerpen, werkplek-reserveringssystemen, wayfinding applicaties, en meer.

Toekomstmuziek? Toch niet!

Een predictive digital twin waarin sensoren niet alleen aansturen, maar ook voorspellen wanneer het verstandig is om de verwarming te starten (er komt slecht weer aan), de luchtbehandeling te servicen (er is al x uren op maximaal vermogen lucht behandeld), of armaturen in ruimtes a, b en c te vervangen omdat zij het gegarandeerde aantal branduren binnen 10 dagen zullen bereiken. Nu denk je misschien: ja ja, dit is zeker prachtige toekomstmuziek. Maar er zijn al proofs of concept in verschillende gebouwen, zoals The Edge in Amsterdam, of het onlangs gerenoveerde gebouw van de Hotelschool Den Haag. Slimme gebouwen zijn ideaal voor vastgoedbeheerders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, en zich liever concentreren op hun core business.